what’s in the lunch box?

lunchboxHere comes Monday, hello again lunch box!  I have two children, twin boys precisely who are in year 5.  Every morning I have to prepare their lunch which is sometimes can be so mundane and boring.  Their school has its canteen which open only three days; Tuesday, Wednesday, and Thursday.  Call me weird, but for some reasons I prefer my boys to have lunch made from home.  Occasionally I’ll give them some coins to buy cheesy or ice-cream but I still pack their own lunch.

I am trying to make their lunch box as healthy as possible and make different variety.  But this often fails miserably. When I make them (or buy ) organic stuff and/or lots of veggies & fruits I guarantee they won’t eat it.  Yes, naughty boys!  When I put two fruits they only eat one, when I don’t put too much food/snacks they will say they are still hungry because I don’t pack them enough.  But when I pack their lunch box with healthy stuff for example; two kind of fruits, cut of carrots, organic muesli, healthy sandwich or wrap, they won’t eat most of it!  Doooh!

lunchbox2

Perhaps I am a mean mother. I try to reduce the package or bought stuff  as possible as I could. I don’t against it, for some days I can’t avoid it.  Often my mission is kind of hit and miss.  Some days they will eat it (maybe because they are hungry and their friends don’t give them their food) some days it will come back home fully untouched except for the fruits. And again, me being a mean mother,  when I pick them up I will always ask “did you eat your lunch?” If the answer is no or only half, I usually ask them to eat it while we are on the way home. So that they know there’s no way they can escape…but it works though.  I think persistence is the key 🙂

When I am not lazy getting up bit early in the morning (usually when they have swimming as early as 5am!) I will make them sushi for their lunch and they love it! On Fridays they will always have fresh croissant with ham and cheese in it, it’s the Friday ritual.  Otherwise if we are all getting up bit late and there are lots of dramas in the morning, then Vegemite sandwich will do for the lunch box!

So, what do you pack for your kids’ lunch box? Do you make their sandwich/wrap etc the night before or in the morning? I would love to hear some ideas or tips on this matter, please.

Posted by

Hi I'm Ria! I'm a mama, wife, and a little crazy :) I like eating chocolate, baking, and taking photos of pretty things. This is a personal blog. Mostly I'm rambling about my every day life as a mama, wife, & human being, sharing my home cooking recipes, my travel, and a bit of fashion and beauty. Thanks for dropping by here and happy reading! xx

13 thoughts on “what’s in the lunch box?

  1. aku sejak disini slalu bawain chicco roti sandwich tapi isi coklat or almond butter buat dia ngemil di kereta . jarang aku buat yg chicken sandwich karena chicco juga prefer lunch di kantin kantor or nyoba2 makanan daerah sekitar kantornya.
    tapi mungkin kalau bazyl dah sekolah pastinya aku bakal kaya mba ria deh lunch made from home biar lebih sehat kan yah dan terjaga kebersihanya. yaah maunya si gitu..tapi gaktau deh kenyataanya klo ntar ternyata males ahahahahah

    Like

    1. Wait til Bazyl goes to school Niz, bosen….bosen dweh bikin lunch box tiap hari! 😀 Di sekolah d boys ga boleh bawa makanan yg mengandung nut, allergy policy, jadi peanut butter sandwich is no no jadi pilihan berkurang lagi kan.

      Like

  2. Kemaren waktu Shaina (anakku) TK, lunchbox dia isinya macem2, beda hari beda isi.
    Kalau pulang cepet isinya cuma sandwich / roti. Kalau ada kegiatan berenang/hari olahraga aku bawainnya sekitaran pasta (sausnya udah dibikin sehari sebelumnya – pagi2 tinggal rebus pastanya aja *emak malas*).
    Untungnya pas SD nanti ini ada catering dari sekolah (yg mana tiap akhir minggu diinfo apa menu2 minggu depan), jadi kita tinggal siapin snacknya aja. Nah, kalau pas snacking time gini, kayaknya isi snackbox nya dia akan aku isi dengan buah2an, thanks for your idea about lunchbox isi buah haha.

    Salam kenal yaa… 🙂

    Like

    1. Hi Cicha, salam kenal balik😃 Ma kasih ya uda mampir kesini. Iya buah2an lebih bagus daripada paketan yg manis2 kan…meskipun buah juga ada unsur gulanya, paling tidak manisnya natural😊

      Like

  3. Anak2ku malah lebih demen bawa lunch dr rumah dengan alas an kalau beli di school cafeteria harus antri. Hubby yg cerewet mengenai makanan yg mereka makan so aku selalu bawain mereka 100 percent juice (kadang suka kesel juga sih, mereka tuker2 ama teman, malah dapet minuman yg mengandung banyak sugar dan bukan juice asli), kalau dibawain water suka gga diminum semua, hy diicip doang, buang2 duit beli air botolan dan mereka kan perlu cairan juga. Sandwich (wheat bread) dengan cheese dan either turkey atau ham. Greek yoghurt, buah2an segar (strawberries, apples, raspberries, orange, grapes, kadang cherry tomatoes atau celery sticks). Chips and string cheese.

    Like

  4. Kalau Ibu2 rajin di Jakarta ini lagi trend bikin bento buat bekal sekolah anak.. sampe banyak kursus/workshopnya segala.. lucu2 & nyenengin juga sih liatnya.. belum kebayang eui kalau anakku tahun depan udah mulai sekolah, paling embaknya juga yang nyiapin bekal 😀 *emakpemalas

    Like

  5. Halo, salam kenal dari Canada, I stumbled upon your blog from Yoyen’s blog.
    Iya sama dilemma preparing lunch box untuk anak anak, saya juga punya twins yang akan start 4th grade September ini.
    KAlo disini majority sekolah udah ga boleh bawa lunch yang ada nuts ato peanuts. Dan anak laki saya memang juga allergic to nuts and penauts. Tapi my girl is not allergic to nuts or peanuts. disekolah mereka pun dilarang untuk bertukar ato berbagi makanan due to allergy reasons.
    Kalo siapin lunch box itu memang pusing ya, kadang anak saya yg laki ga makan sama sekali karna dia selalu sibuk main dan dia memang picky juga dalam soal makanan. Kalo minum saya cuma kasih air dan ditambahin soya milk ato yoghurt drink saja dan engga pernah juice. Kadnag disekolah ada bias order lunch seperti hot dog ato pizza dengan tujuan raising some money for the school jadi saya selalu beli dan ini tidak terlalu sering karna cuma satu bulan sekali saja.
    Saya kadang kasih anak2 left over dari dinner malam sebelumnya, jadi pagi2 tinggal dipanasin dan masukin thermos saja. Kadang2 kasih salad ato all ginger foods seperti, cheese, cracker, grapes etc, mereka suka itu karna merka piker itu bukan lunch tapi snacks aja.
    Berhubung saya bekerja full time jadi ga bisa bangun pagi2 dan masak untuk lunch buat anak2, jadi selalu siapin lunch yang pactical aja.

    Like

    1. Hello, salam kenal balik dari Australia 🙂 Ahh…sama donk kita punya twins! Twins saya year 5, two boys.
      Betul, kadang mereka itu lebih sibuk main jadi ga sempat dimakan lunch-nya. Kalau ditanya kenapa ga dimakan, jawabnya selalu ga cukup waktu untuk bermain…doooh! Disekolah mereka, nuts atau makanan yang mengandung nuts dilarang. Good idea untuk cheese, crackers, grapes ya, betul juga mereka pikir finger food jadi pasti dimakan. Thanks for that! Iya,kadang kalo ada left over pasta atau nasi goreng anak2 saya suka dibawa untuk lunch besoknya dimasukin di thermos juga biar tetep warm.
      Ma kasih ya uda mampir kesini! 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s