[ recipe ] : home-made mayonnaise

IMG_6470

I have a very productive Sunday afternoon today!  Well, school is back tomorrow so I made some banana muffins and apple turn-over for the lunch-box.  I also boiled some fresh free-range chicken with some herbs to put on their sandwich or wrap.  Usually, I will make their sandwich/wrap with chicken or ham with some mayonnaise and cucumber and grated carrot.  I used to buy mayonnaise until the other day my girlfriend told me that it’s very easy to make your own mayonnaise, and at least you know what it is in it.  No preservatives and chemicals, which is I think it’s very important for us to try to eat as healthy as possible.

Here’s how to make it:

Ingredients:

3 egg yolks

2 tspn white wine vinegar ( I use normal vinegar )

2 tspn Dijon mustard

200 ml macadamia oil or canola oil or rice bran oil.  I don’t use olive oil since it gives pungent bitter taste.

salt & freshly ground white pepper

flavoring ingredients such as garlic or tomato sauce if you like.

Method:

Place the yolks, vinegar and mustard in a blender and process until all the ingredients are light and creamy.

While the motor is running, in a slow steady stream, gradually add the oil until thick and pale.

Add ingredients such as roasted garlic for aioli, tomato sauce for seafood sauce, and mustard, Worcestershire sauce and anchovies for Caesar dressing, if you like. Or I just add a bit of lemon juice.

Season with pepper and salt and mix them together.  Keep refrigerate after use.

note: olive oil is only good in hand whisked mayonnaise, it’s really well-known for tasting disgusting in machine whipped mayo. 

Happy Sunday!

20140706-233026-84626063.jpg

14 responses to “[ recipe ] : home-made mayonnaise”

  1. Love this Ria! Gw suka buat yang pake garlic (Aïoli) atau tambah lemon juice atau sambel ulek atau pake yoghurt kental dikit untuk versi lightnya. Agree, sekali rasa buatan sendiri, ngga mau beli jadi lagi ya 😉

    Like

    1. Iya Lo tadi gue tambain lemon juice juga. Eh pake sambel ulek enak juga kah? Blom perna nyoba pake sambel😀 Yup, it is better for the kids too.

      Like

      1. Enak, tapi jangan kebanyakan. Gw rasa loe jug akan suka yang dicampur Yoghurt, lebih light rasanya tapi tetep creamy.

        Like

  2. Wah gampang ya ternyata Mba.. Selama ini cuma taunya beli aja gak tergoda buat sendiri hehehe. Gonna make it asap :)) !!!

    Like

    1. Gampang bener Nis dan ga pake lama pun… Bikin deh rasanya lebih ok juga dari yg beli kalo aku bilang ya.

      Liked by 1 person

  3. Cool mba Ri! Homemade Mayones..kusimpan dl deh resepnya.
    Tq mba ri

    Like

    1. Gampang ga pake susah koq Jo bikinnya😀

      Like

  4. Coba pake dikit mustard sama sweet chili sauce deh Ri, buat bikin potato salad enakkkk banget jadinya.

    Like

    1. Salah ngetik -kurang- maksudnya perbandingan mustard sama sweet chili 1:1 🙂

      Like

    2. Ok, ntar coba pakein sweet chilli kl mustard emang pake but sweet chilli blom perna nyoba. Thanks darl😘

      Like

  5. emang enak mayo buatan sendiri ya Ria…selaen mayo kita juga suka guacamole dan pesto bikinan sendiri 🙂

    Like

    1. Toss dunk Pie, aku juga suka bikin basil pesto dan guacamole sendiri, rasanya lebih fresh ya kalo home-made itu 🙂 Take care ya bumil! xx

      Liked by 1 person

  6. Bener enak bikin ndiri Ria, dari kecil nyokap selalu bikin sendiri di rumah jadi ga pernah beli. 👌🏻👌🏻

    Like

    1. Nothing better than home-made ya Ga 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: